Me & My Dog nr. 7-2011 Afdrukken E-mail

In deze uitgave van de Me & My Dog staat een uitgebreid interview over Eye Dea! Met daarbij een kennisquiz met veel foto's, uiteraard, door Eye Dea gemaakt. Bij het artikel is ook een foto van de fotograaf met een van haar honden geplaatst. Voor de geïnteresseerden, dit is Beretta, een Cane Corso Italiano teefje van 2 jaar oud.

Interview:

'Fotografie is echt mijn lust en mijn leven!'

Als kind was zij altijd al met een camera in de weer.
Een aantal jaren geleden heeft Anita Giskes haar compactcamera ingeruild voor een professionele spiegelreflexcamera met alle toeters en bellen die daarbij horen en heeft zij van haar hobby haar werk gemaakt. Hoewel zij ook graag mooie gebouwen, verliefde bruidsparen en vrolijke kindjes op de gevoelige plaat vastlegt, fotografeert zij het allerliefste dieren en in het bijzonder honden.

"Honden zijn zulke intrigerende wezens", verklaart Anita Giskes haar voorliefde voor honden. "Ik ben opgegroeid met honden en katten. Honden hebben altijd al een enorme aantrekkingskacht op mij gehad, maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik geïnteresseerd raakte in het wezen hond. Een hond is nooit zomaar een hond; je hebt zoveel verschillende rassen met hun verschillende geschiedenis, lichaamsbouw en kenmerken. Ik verdiep mij graag in hondenrassen en hun achtergronden. Die kennis komt weer goed van pas als ik een hond van een bepaald ras voor mijn lens krijg. Het is immers het mooiste om een hond zo vast te leggen zoals dat hondenras bedoeld is. Dat betekent overigens niet dat ik alle Boxers of Teckels op dezelfde manier op de foto zet, want iedere hond heeft natuurlijk wel zijn eigen karakter. Ik zie het als mijn missie om iedere hond precies zo op de foto te zetten, zoals die specifieke hond is. Een baasje moet bij wijze van uit honderd foto's van verschillende bruine Labradors de foto van zijn hond er onmiddellijk uit kunnen halen, simpelweg omdat hij zijn hond erin herkent. Het gebeurt heel vaak dat een baasje bijna emotioneel wordt van het resultaat, omdat ze het zo mooi vinden. Dat is voor mij natuurlijk het grootste compliment."

Eigen (mobiele) studio
De gedreven fotografe heeft sinds kort een eigen studio aan huis. "Ik heb een aantal jaren deels in loondienst gewerkt en daarnaast voor mijn eigen bedrijf Eye Dea gefotografeerd. Ik kon mij toen niet volledig op mijn fotowerk storten en dat vond ik jammer. Fotografie is echt mijn lust en mijn leven! Vorig jaar heb ik daarom besloten om mijn vaste baan op te zeggen en voor de volle honderd procent voor mijn passie te gaan. Ik heb toen direct een nieuwe, professionele studio gekocht. Deze studio is overigens mobiel, dus ik kan de studio bijvoorbeeld ook opzetten bij een fokker thuis, zodat de pups in hun vertrouwde omgeving kunnen worden gefotografeerd. Na jarenlang part-time te hebben gefotografeerd, werk ik sinds het begin van dit jaar dus eindelijk fulltime als fotograaf, een beslissing waar ik nog geen moment spijt van heb gehad!"

Inmiddels heeft Anita heel wat viervoeters voor haar lens gehad. Van de kleinste Chihuahuapuppy's tot de grootste Molossers en van Chinese naakthonden tot pluizige poedels. "Iedere fotoshoot is voor mij een grote uitdaging, omdat ik pas tevreden ben als ik het dier exact zo op de foto heb, zoals het dier in zijn dagelijks leven is. Daar komt best veel bij kijken, want een hond die je op een voor hem vreemde ondergrond tussen een paar grote lampen plaatst, kan daardoor soms behoorlijk van slag raken. Ik neem daarom altijd de tijd om het dier rustig te krijgen. Hoe druk of gestresst een dier ook is, ik krijg het eigenlijk altijd weer rustig. Het is heel vreemd, maar eigenlijk heb ik met iedere hond een bijzondere klik. Zelfs eenkennige of schuwe honden kruipen vaak al snel bij mij op schoot. Soms helpt het zelfs als het baasje even weg gaat, omdat baasjes er vaak over in zitten of de hond wel goed meewerkt en mooi op de foto komt. Dat voelt zo'n hond. Als het baasje dan even naar de WC gaat en ik de gelegenheid heb om even echt contact met de hond te maken, krijg ik ze vaak zomaar rustig. Als de baas dan weer terugkomt van de WC, heb ik in die tussentijd dé foto vaak al gemaakt."

De foto's van Anita zijn inmiddels in verschillende bladen en zelfs in boeken terug te vinden. "Voor het Nederlandse boek over de Cane Corso mocht ik alle foto's maken. Aangezien ik zelf drie van die Italiaanse doggen heb en helemaal gek ben van dit ras, was dat natuurlijk de ultieme kroon op mijn werk. Maar ik werk ook heel graag voor particulieren. De band tussen mens en dier vind ik heel bijzonder en blijft mij boeien en inspireren. Ik denk niet dat dit werk mij ooit gaat vervelen!"

Win een professionele fotoshoot van Anita Giskes!
Op de pagina hiernaast zie je een aantal foto's - gemaakt door Anita Giskes - van verschillende hondenrassen. Test je hondenkennis en maak kans op een gratis fotoshoot van Anita Giskes! Je kunt de oplossing tot 30 november mailen naar  Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . De mooiste foto uit de fotoserie zal bovendien worden geplaatst in de volgende Me and My dog!

Tekst: Cindy Schwering (www.dierenboekenbestellen.nl)
Bron: Me & My Dog - nr. 7 okt / nov 2011 

Bij de vooraankodiging voor de volgende uitgave, is een foto van Eye Dea gebruikt van een Cavelier King Charles Spaniel. 
© 2018 Eye Dea